Maxi kozy aneb Co na srdci, to na hrudníku

12. 06. 2014 6:00:00
Někdo si nevidí dál než za vlastní kapsu, jiný na pověstnou špičku nosu a já si přes břicho nevidím na špičky svých vlastních nohou.

Místo toho, abych zahájila tolik poslední dobou oblíbený trojboj pro chrty: hladovku, projímadlo, zvracení nebo skočila na váhu, hodila plavkami do koše a běžela sto metrů daleko od zrcadla, absolvuji se svým pupíkem mnohem náročnější disciplínu - třetí stupeň povodňové aktivity.

Abyste tomu rozuměli, nebydlím v žádné zátopové oblasti, ale můj přítel, zabývající se stavbou vodohospodářských staveb, přirovnává mé těhotenské trimestry ke třem stupňům povodňové aktivity.

První stupeň označuje jako svůj stav bdělosti, s mojí nadměrnou spavostí. Druhý stupeň nazývá stavem pohotovosti, kam jsme kvůli mým horečkám museli hned dvakrát, a ve třetím stupni vyhlašuji já stav ohrožení, protože zatímco nejsem vůbec přichystaná do porodnice, on má v plážové tašce sbalené plavky pro případ porodu do vody a také nůžky, nožík, šitíčko.

Netvrdím, že by jeho přirovnání nebylo výstižné, ale nebude lepší přestat dělit těhotenství na trimestry, opustit deset lunárních a devět kalendářních měsíců a využít raději deseti stupňů Richterovi stupnice?

No posuďte sami!

V prvním stupni není cítit ani těhotenství, ani zemětřesení. Druhý stupeň už zaznamenává seismometr a dvě čárky na těhotenském testu. Ve třetím stupni jsou cítit záchvěvy a přestože nepůsobí žádné škody, tak hrozně špatně mi už dlouho nebylo... V devátém stupni je nejvyšší čas zvěčnit toto masívní hormonální zemětřesení ještě dřív, než nastane evakuace do porodnice a tak jsem nás objednala k fotografovi.

Jenže člověk míní, příroda mění a fotograf se musí odložit, protože stejně tak jako většinu žen v tomto období, i mě přepadl takzvaný hnízdící instinkt neboli neodbytná touha zútulnit domov pro dítě.

Pohnul se mi kámen, uvolnil písek v ledvinách, a i když malá kopala celkem slušné základy, neměla jsem pozemek a dost železa v organismu, abych mohla začít stavět. Mému instinktu tedy nezbylo nic jiného než se spokojit s kompletní rekonstrukcí kuchyně.

Na vchodové dveře jsem napsala od kdy do kdy budeme rekonstrukci provádět, omluvila se všem nájemníkům v domě za hluk i za případný nepořádek – prachu bylo, jak sojové omáčky ve vietnamských pokrmech a zveřejnila jméno hlavního sponzora. Uvedla přítelovo jméno.

Rekonstrukce byla náročná, ale dopadla dobře a v naší rodině vládne obrovská radost. Dokonce dvojnásobná. Těšíme se z fotografií, byť na některých z nich vypadám tak, že byly focené kalkulačkou a z šedo-fialové moderní kuchyně, ke které donedávna barevně ladil i můj starší syn, se svými tmavě fialovými odznaky lásky neboli cucfleky. Teď, když mu hnědnou a žloutnou, se sem hodí stejně tak jeho jako zmínka o mém věku.

Milý synu, vím přesně kolik mi je a že už tři roky spadám na gynekologii do kategorie „stará matka". Jenže být matkou na stará kolena, má své nesporné klady a výhody.

Jsem více uvědomělá než ve dvaceti a moc doře si při pohledu do zrcadla uvědomuji, že nemohu mít kočárek značky Maxi Cosi, protože se to určitě čte maxi kozy a tak na ty své nemusím hned upozorňovat. Ačkoliv nesedám do vany - vypadám pak jak velryba na mělčině - mnohem více pečuji o svoji duševní hygienu a také jsem klidnější. Klidně si nechám dát ránu z milosti a probudím se až v den porodu. Jsem moudřejší a proto vím, že chlap, který zplodí dítě v padesáti a výš, je považován za kance, ale vysvětli mi, proč se já, na prahu čtyřicítky mám cítit stará?

Připouštím, že jsem více unavená a cítím se jako inkubátor v posledním stádiu. Hůř vidím, ale s láskou vybírám dioptrické brýle ke čtení pohádek a řeknu ti ještě něco... Stará se budu cítit, až mi na účet přijde mateřská společně s důchodem.

Autor: Ina Boráňová | čtvrtek 12.6.2014 6:00 | karma článku: 21.52 | přečteno: 2835x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 243 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 421 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 106 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 586 | Diskuse
Počet článků 28 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1249

Je mi 42 let a svůj letitý titul MSž (matka samoživitelka) jsem pyšně vyměnila za MSk (matkou na stará kolena). Pracuji jako asistentka ve státní sféře, ale moji chlapci vlastní soukromou firmu SETO (Se To udělá samo) a věřím, že ta nejmladší, ji po nich co nevidět převezme.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...